Bionic Reading: vette manier om tekst beter leesbaar te maken
Het klinkt als iets voor Superman of Wonder Woman, maar Bionic Reading is er voor iedereen. Dat zit zo. Van veel woorden ‘zie’ je meteen wat er staat. Je hoeft ze niet te lezen, omdat je brein ze direct herkent. Dat komt doordat onze hersenen woordbeelden maken. Bionic Reading is een nieuwe leesmethode die dit trucje van ons brein toepast. Maar werkt het? En welke andere manieren zijn er om tekst prettig leesbaar te maken?
We lezen veel woorden niet
Als de eerste en laatste letter van een woord correct zijn geplaatst, begrijpen we welk woord het is. Dat komt doordat we niet alle letters van een woord één voor één lezen. Onze hersenen slaan woorden op als woordbeeld. We maken als het ware plaatjes van woorden in ons hoofd. Daardoor wordt het steeds eenvoudiger ze te lezen. Je kunt woorden ‘zien’ in plaats van lezen en snapt ze daardoor zelfs als ze niet correct zijn geschreven:
Het mkaat neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn. Het einge wat blegnaijrk is, is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De ardene ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren. Je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot droodat we neit ekle ltteer op zcih lzeen, maar het wrood als gheeel.
Het begin is genoeg
Bionic Reading is een leesmethode die de eerste letters van een woord vet maakt. Het idee is dat je hersenen al genoeg weten als ze het dikgedrukte deel van een woord hebben gezien. De rest vullen ze zelf wel in. Hierdoor kun je een tekst veel sneller lezen. Vergelijk deze teksten maar eens (probeer beide varianten snel te lezen):
Bionic Reading tekst maken
Bionic Reading is redelijk nieuw en nog niet iedereen is ervan overtuigd dat het werkt. Wil je weten wat het voor jouw teksten doet? Op app.bionic-reading.com kun je tekst invoeren en ‘bionisch’ maken. Er zijn ook Bionic Reading apps voor je telefoon en Bionic Reading extensions voor webbrowsers.
Zo vergroot je de leesbaarheid ook
Ben je niet overtuigd van Bionic Reading? Zorg er dan in ieder geval voor dat je teksten zo goed mogelijk leesbaar zijn. Het best leesbaar is een zwarte letter op een witte ondergrond. Dat geeft maximaal contrast – en dat is prettig voor het oog. Gebruik een schreefloze letter voor tekst op beeldschermen. Dat is een gladde letter zonder ‘haakjes’ aan de uiteinden, zoals Verdana en Arial. Voor geprinte tekst kun je een schreefletter gebruiken. Dat is een letter mét haakjes op de uiteinden, zoals Times New Roman.
- Gebruik geen handschrift font. Het ziet er leuk uit, maar is slecht leesbaar.
- Zet tekst niet in hoofdletters. DAT LEEST ALSOF JE TEGEN DE LEZER SCHREEUWT (en dat wil je niet).
- Gebruik geen gekleurde tekst, zeker niet op een gekleurde achtergrond. Je tekst krijgt daardoor minder contrast, waardoor het moeilijk leesbaar wordt.
- Tekst die diapositief is opgemaakt (lichte tekst op een donkere achtergrond) leest lastig. Alleen bij korte teksten werkt dit. Denk maar aan de ANWB-borden langs de snelweg. Dat komt doordat diapositieve tekst groter lijkt.
Leren hoe je goed leesbare zakelijke teksten schrijft?
Volg onze training schrijven voor bedrijven of schrijven voor fondsenwervers. Een schrijftraining op maat bij jou op kantoor kan ook. Een maatwerk schrijftraining heb je al vanaf € 995 voor een dagdeel met maximaal 12 personen. Vraag een offerte!
Ontvang deze blogs direct in je mailbox
Lees ook:
Wat is de beste verzenddag voor e-mailings en hoe verhoog je de respons?
Wat is de beste verzenddag voor e-mailings? Hoe vaak klikken ontvangers op linkjes? En hoeveel e-mails ontvangen we gemiddeld eigenlijk? e-Village is een Nederlands marketing automation bureau met klanten als Ziggo, Nationale Nederlanden en Corendon. Het onderzocht maar liefst 19.000 campagnes
Tips voor een goede e-mail onderwerpregel
De onderwerpregel van een e-mail heeft dezelfde functie als de tekst op een envelop of de kopregel van een brief. Hij moet aanzetten tot lezen. Of in dit geval: het openen van de e-mail. Een goede onderwerpregel van een e-mailberi
Gelukkig Nieuw Haar! Download de ISCV Inhaakkalender 2020
Een opvallende inhaker maken? Hier vind je tips, de ISCV Inhaakkalender 2020 en goede voorbeelden ter inspiratie.
Dit artikel delen?
Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://dialoogtrainers.nl/bionic-reading”>Helpt Bionic Reading je tekst beter leesbaar te maken?</a>
Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!