Bovenaan in Google: maak een gedegen SEO (copywriting) strategie

Bovenaan in Google: je ultieme doel?

 

Een zoekterm waarop veel wordt gezocht: ‘bovenaan in Google’. Afgelopen maand waren er maar liefst 210 zoekopdrachten op. In de zoekmachine is je concurrent de aartsvijand en wil je niets liever dan je concurrent qua positie verslaan. Hoewel vindbaarheid een factor is die ongetwijfeld bijdraagt aan je succes, moet je jezelf niet blindstaren op de positie. Hoe je wel succesvol kan zijn op het gebied van vindbaarheid? Met een gedegen SEO (copywriting) strategie. Ik vertel je er meer over in dit artikel. 

Deze gastblog is geschreven door: Jody op den Buijsch van Get The Lead.

Online marketing wordt steeds belangrijker en SEO is een niet te onderschatten factor. “Ik wil bovenaan in de zoekmachines staan” is alleen niet de drijfveer die je moet hebben. Want wat levert een hogere positie je nou eigenlijk op in euro’s? Je bent veel tijd en geld kwijt aan het optimaliseren van je pagina’s, zonder dat je er direct geld aan verdient. SEO zou daarom nooit een losstaande activiteit moeten zijn, maar een onderdeel van het geheel.

Wat is SEO?

Even terug naar de basis. SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ en naar het Nederlands vertaald betekent dit ‘zoekmachine optimalisatie’. Je zorgt er dus voor dat je beter wordt gevonden binnen de pagina’s van een zoekmachine zoals Google. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot: SEO is gericht op de lange termijn en zorgt uiteindelijk voor meer bezoekers naar je website en meer autoriteit binnen je branche. Dat levert je dus niet direct keiharde knaken op. Want is de bezoeker die je naar je website stuurt met je vindbare pagina’s wel de klant die geld uitgeeft? Wordt er überhaupt wel gezocht op de termen waarmee jij bovenaan prijkt?

Doe zoekwoordenonderzoek om bovenaan in Google te komen

SEO is dus niet het simpel optimaliseren voor een term, bovenaan komen en klanten binnen hengelen. Zorg eerst dat je je doelstelling hebt bepaald, dat je weet wie je doelgroep is en dat je inzicht hebt in je huidige cijfers. Denk daarbij aan omzet en websitebezoekers.

Vervolgens maak je een long list van zoektermen waarop jouw potentiële klant zoekt. Die kan je achterhalen door je klant te interviewen, vragen op te schrijven die binnenkomen bij de klantenservice en door gebruik te maken van verschillende tools, zoals ubersuggest en de zoekwoordplanner van Google Ads.

Er is een verschil tussen long tail en short tail zoektermen. Long tail zoektermen zijn, zoals de term al verraadt, langere zoektermen (ten minste 3 woorden). Ga het maar bij jezelf na: als je online op zoek bent naar een specifieke schoen om te kopen, zoek je hoogstwaarschijnlijk niet naar ‘schoenen’, maar naar ‘rode Adidas schoenen’. Kruip in de huid van je potentiële klant en bedenk waarop hij zou zoeken. Tegenwoordig is de concurrentie in de zoekmachines moordend, dus op algemene termen zal je sowieso niet gaan scoren. Hoe meer je een niche hebt, hoe gemakkelijker het wordt om uiteindelijk die #1 positie te ‘scoren’.

Vervolgens kan je, wederom met bovengenoemde tools, de zoekvolumes van je zoektermen achterhalen. Zit er geen zoekvolume op? Dan is de zoekterm wellicht te algemeen, moet de term eerst bekender worden (bij een nieuw product of dienst) of zoekt je doelgroep niet op die term. Zit er heel veel zoekvolume op? Dan zit er mogelijk veel concurrentie op die term en is ‘ie te breed. Zorg voor een goede verhouding tussen zoekvolume/concurrentie, dat de term relevant is en dat deze niet meerdere betekenissen heeft.

Heb je de perfecte term nog niet gevonden? Geen nood! Begin met je long list en ga vervolgens filteren op bovengenoemde factoren. De perfecte term bestaat niet en alleen SEO is niet afdoende. Daarnaast kost een zoekwoordenonderzoek veel tijd en word je er, door vallen en opstaan, steeds beter in.

Je pagina’s optimaliseren op basis van ‘de perfecte zoekterm’

Wanneer je een shortlist aan zoektermen hebt gemaakt, kan je starten met het optimaliseren van je pagina’s. Voor iedere term maak je (idealiter) een eigen landingspagina. Zoektermen met dezelfde betekenis of synoniemen kan je samenpakken in een pagina. Je wilt op basis van deze zoekterm landingspagina’s creëren waarop mensen zoeken die nog niet bekend zijn met jouw product of dienst. Om je pagina te laten prijken op de toppositie, geef ik je wat tips om ‘m sneller vindbaar te maken:

  • Verwerk je zoekterm in de meta data (meta titel + meta description);
  • Gebruik 1 H1-kop op je pagina waarin je de zoekterm verwerkt;
  • Gebruik meerdere H2 koppen op je pagina (subkoppen) waarin je de zoekterm en synoniemen ervan verwerkt;
  • Voeg afbeeldingen toe met in de beschrijving de zoekterm;
  • Voeg interne en externe links toe;
  • Gebruik je zoekterm en synoniemen ervan in de body tekst;
  • Laat je pagina na publicatie indexen door Search Console, zo komt ‘ie mogelijk sneller terecht in de index van Google.

Je posities meten: sta je al bovenaan in Google?

Vervolgens wil je weten hoe jouw pagina scoort. Je kan direct posities achterhalen door positietools zoals Semrush position tracking of SEO powersuite ranktracker te gebruiken. Als je Google Analytics hebt geïmplementeerd (aanrader!) in je website, kan je vervolgens kijken in hoeverre het verkeer naar de specifieke pagina is toegenomen en wat het aandeel van het organische verkeer hierin is.


Lees ook:




google review plaatje

 

Dit artikel delen?

Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://dialoogtrainers.nl/bovenaan-in-google”>Hoe kom je bovenaan in Google?</a>

Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!