Fondsenwerving in tijden van het coronavirus

Fondsenwerving tijdens de coronacrisis: waar moet je op letten?

 

Fondsenwerving tijdens de coronacrisis, kan dat? Natuurlijk! Automerken stoppen ook niet met tv-commercials waarin het hele gezin eropuit trekt. Mensen snappen dat je niet alles coronaproof kunt maken. En dat het leven waar mogelijk gewoon doorgaat. Het is wel belangrijk dat je meer uitleg, begrip en dankbaarheid toont. Met een beetje geluk kun je het coronavirus zelfs gebruiken om je boodschap kracht bij te zetten. Hoe? Je leest het hieronder.

Toon meer begrip in je tekst

Mensen leven in angstige tijden. Toon daarvoor begrip in je tekst. Schrijf zo persoonlijk mogelijk, bijvoorbeeld over je eigen beleving. Geef vervolgens aan dat het werk van je fonds toch door moet. Problemen van anderen gaan niet weg door de komst van het coronavirus. Als je de juiste tone-of-voice kiest, snapt de donateur waarom je niet anders kunt en hem toch aanschrijft, ondanks de huidige problemen. Je kunt extra begrip kweken door aan te geven dat je zelfs twijfelt of je de brief wel moet schrijven. En dat je het snapt als de donateur nu een keer een gift overslaat.

“De wereld staat op zijn kop. Ik zit thuis en vraag me af wat ik moet doen. Mag ik u een brief sturen in deze angstige tijd? Mag ik u om hulp vragen? Het lastige is dat de meest kwetsbaren altijd extra hard worden geraakt bij een ramp. Daarom schrijf ik u deze brief toch. Thuis, aan mijn keukentafel.”

Zet je boodschap meer kracht bij

Je kunt je boodschap extra kracht bijzetten door de gevolgen van de coronacrisis te beschrijven voor jouw doel. Daarmee haal je jezelf uit de excuushoek (mag ik u toch om hulp vragen) en plaats je jezelf in de urgentiehoek (uw hulp is extra hard nodig, juist nu). In het voorgaande voorbeeld gebeurde dit al: “Het lastige is dat de meest kwetsbaren altijd extra hard worden geraakt bij een ramp.” Je kunt dit voor vrijwel alle soorten fondsen toepassen:

  • Fondsen voor aandoeningen en ziekten: juist kwetsbare mensen worden extra getroffen door het coronavirus. Mensen met longaandoeningen. Met diabetes. Met hartkwalen. Daarom is de hulp van de donateur nu extra hard nodig.
  • Cultuurfondsen: theaters, musea, tentoonstellingen – alles is gesloten, maar de kosten lopen gewoon door. Als we nu niets doen, kan straks niets meer open. Help ons.
  • Natuurfondsen: als binnen zitten verplicht is, zie je pas hoe belangrijk het buitenleven is. Geef nu, zodat we onze mooie natuur kunnen uitbreiden en beschermen. U ziet nu hoe belangrijk het is om te kunnen wandelen, fietsen en uitwaaien.
  • Ouderenfondsen: juist oudere mensen worden extra hard getroffen door het coronavirus. Uw hulp is juist nu dus extra hard nodig.
  • Fondsen voor kinderen: veel kinderen zijn altijd verplicht binnen te zitten, niet alleen tijdens de coronacrisis. Hun ouders hebben geen geld hebben voor dagjes uit. Help ons.
  • Gehandicaptenfondsen: veel gehandicapte kinderen kunnen nooit sporten of naar school, niet alleen tijdens de coronacrisis. Er zijn simpelweg geen faciliteiten voor ze. Help ons.
  • Fondsen voor ontwikkelingslanden: in Nederland hebben we het zwaar, maar wij hebben nog goede ziekenhuizen. Kunt u zich voorstellen wat het coronavirus doet in landen waar je een dag moet lopen om in een ziekenhuis te komen, dat vervolgens geen voorzieningen blijkt te hebben?
  • Milieufondsen: door het coronavirus reizen we minder en verbruiken we minder. De lucht is daardoor veel schoner en het water wordt weer helder. Het kan dus wél. Laten we doorpakken nu het kan!
  • Religieuze en maatschappelijke fondsen: door het coronavirus zijn we er weer voor elkaar. Solidariteit en saamhorigheid krijgen weer een kans. Laten we dat gevoel vasthouden en ervoor zorgen dat we er straks ook nog voor elkaar zijn.

Moet je bestaande teksten aanpassen?

Misschien heb je al een actie klaarliggen. Dan krijg je waarschijnlijk rare kronkels in je zinnen of alinea’s als je het coronavirus er met de haren bij wilt trekken. Laat de actie gewoon zoals hij is. Doe er bijvoorbeeld een A6-formaat leafletje bij met een korte boodschap van de directeur met de strekking: “We weten dat de situatie nu anders is, maar alles lag al klaar en de kosten waren al gemaakt, dus het zou zonde van het geld zijn om de actie niet door te laten gaan. Juist nu, want..” Moet je nog beginnen aan je actie? Neem de coronacrisis dan meteen mee in je tekst en probeer het op een natuurlijke manier te verwerken.

Fondsenwerving tijdens de coronacrisis: wel of niet doen?

  • Waarom zou je nu niet mailen? Mensen vinden het misschien ongepast als je ze nu om geld vraagt. Daarnaast zijn ze misschien bang voor de financiële gevolgen van de coronacrisis en houden ze hun hand even op de knip. Je mailing kan dus minder opbrengen.
  • Waarom juist wel mailen? Mensen zitten thuis en hebben meer tijd. De kans dat je mailing aandachtig wordt gelezen, is dus veel groter. Wellicht geven ze daardoor ook eerder. Of meer.
  • En dus? Zolang je de juiste tone-of-voice gebruikt en duidelijk uitlegt waarom je ondanks de coronacrisis tóch mailt, zal het je geen donateurs kosten. Bereken bij welk totaal giftbedrag je mailing break-even draait. Lijkt dat haalbaar? Dan kun je de actie uitvoeren.

Schrijven voor fondsenwervers

Wil je weten welke tips en tricks er zijn om goede fondsenwervende teksten te schrijven? Meld je dan aan voor de training schrijven voor fondsenwervers. Tijdens de coronacrisis volg je deze schrijftraining veilig thuis online!


Lees ook:




Dit artikel delen?

Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://dialoogtrainers.nl/fondsenwerving-tijdens-de-coronacrisis”>Fondsenwerving tijdens de coronacrisis: waar moet je op letten?</a>

Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!