Waarom je in je tekst niet (alleen) moet uitgaan van je eigen kracht

Goede tekst schrijven? Vergelijken werkt! 

 

Eindelijk is je tekst af. Tijd voor een feedbackrondje onder collega’s! Vroeg of laat komt dan iemand met de opmerking: “We moeten uitgaan van onze eigen kracht.” Daarmee reageert hij of zij op een vergelijking die je in je tekst hebt gemaakt. “We moeten ons niet afzetten tegen anderen. We moeten geloof hebben in ons eigen kunnen.” Geloof in je eigen kunnen is natuurlijk prima, maar dat neemt niet weg dat vergelijken wel degelijk slim is als je een goede tekst wilt schrijven. Vergelijken werkt wél. En dit is waarom:

Iedereen vergelijkt

Als we iets kopen, vergelijken we het aanbod. Altijd. We vergelijken zelfs een prei in de supermarkt. Vervolgens pakken we de grootste. Of de dikste. Laat staan hoe een professionele inkoper bij een bedrijf dit doet. Vergelijken is zijn werk! Voor de overheid is vergelijken zelfs wettelijk verplicht als ze producten of diensten inkopen. Zij moeten aanbestedingen uitschrijven. En wat dacht je van de Consumentenbond? Zonder hun producttesten waren ze lang niet zo populair. Daarnaast zijn er vergelijkingswebsites als Kieskeurig, Pricewise en Shoprise. Ze zijn er zelfs voor specifieke soorten producten. Zo kun je op Independer verzekeringen en andere financiële producten vergelijken.

Iedereen vergelijkt het aanbod vóór hij koopt. Dus als jij zelf de vergelijking niet maakt in je tekst, doet de koper het wel.

Een praktijkvoorbeeld

Neem vervoersbedrijf FedEx. Dit van origine Amerikaanse bedrijf heeft de meeste vluchten tussen Europa en Amerika. Dat vertellen ze hun klanten ook. Nu kunnen ze zeggen: “Wij bieden 70 vluchten per week tussen Europa en de VS.” Dan gaan ze uit van hun eigen kracht. Prima. De lezer weet echter niet of 70 vluchten veel of weinig is. Daarom voegt FedEx toe: “Geen enkel ander vervoersbedrijf heeft zoveel vluchten.” Dat is dus een vergelijking. FedEx zet zich af tegen de concurrentie, maar dat moet om het eigen aanbod context te geven. Nog beter zou het zijn als FedEx vervolgens nog zegt: “Dat betekent dat uw pakket sneller in de VS is dan met andere vervoerders.”

  • Je eigen kracht (aanbod) is een statement
  • Door te vergelijken, krijgt je eigen kracht context
  • Het werkt nog beter als je dit vertaalt naar het voordeel voor de klant

Hoe maak je goede vergelijkingen?

Het hiervoor genoemde FedEx kan misschien wel roepen beter te zijn dan DHL of UPS, maar dat zou een loze boodschap zijn. Als je een vergelijking maakt, moet je vertellen waarom je beter bent. Je moet dus aantoonbaar sneller, goedkoper, nauwkeuriger of klantvriendelijker zijn. En je moet appels met appels vergelijken. Als je concurrent sneller is en jij goedkoper, is een vergelijking niet zo zinvol. “Ja, zij zijn sneller maar wij zijn goedkoper” komt niet echt overtuigend over. In dat kader is de slogan van Miele dus ook een vreemde. Immer Besser. Je kunt je allereerst afvragen waarom het in het Duits moet, maar het is ook een statement dat ze niet kunnen waarmaken. Er is vast een vaatwasser van AEG of een wasmachine van Bosch die beter is dan die van Miele.

Vergelijk alleen zaken die klanten kunnen verifiëren. Maak een objectieve vergelijking in je tekst die echt klopt. Dan help je de klant juist bij het maken van zijn keuze.

 

Goede tekst schrijven
Wieso dan? Vergelijken werkt pas als je aantoonbaar beter bent.

 

Goede tekst schrijven? Vergelijken werkt!

Een andere opmerking die je waarschijnlijk wel eens van een collega hebt gekregen is: “Dat weet de klant echt wel.” Dan gaat het om iets in je tekst dat voor je collega gesneden koek is. Ga er echter maar vanuit dat de klant het 9 van de 10 keer niet weet. Zelfs als FedEx in iedere mailing roept 70 vluchten per week te hebben, zijn er heel veel klanten die dat niet weten. Hoe vaak onthoud jij details over het productaanbod van bedrijven? Noem dus de klantvoordelen in je tekst en zet ze waar dat relevant is af tegen het aanbod van concurrenten. Iedere keer weer.

Als je de vergelijking zelf maakt, houd je bovendien grip op wat de klant ziet en leest. Help je de klant niet, dan gaat hij zelf op onderzoek uit. Wellicht komt hij dan uit bij een alternatief product of een concurrerend bedrijf dat toch net even beter scoort dan jij.

Zelf leren hoe je een goede tekst schrijft?

Volg een schrijftraining van Dialoogtrainers. Wellicht is een incompany schrijftraining op maat iets voor jou?

Deze blogs rechtstreeks in je mailbox?


Lees ook:




 

 

Dit artikel delen?

Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://dialoogtrainers.nl/goede-tekst-schrijven”>Goede tekst schrijven? Vergelijken werkt!</a>

Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!