Meer respons? Kies voor direct mail

Direct mailings scoren extra goed nu de deurmat steeds leger wordt

 

Wil je meer respons op je marketingacties? En meer aandacht van klanten en prospects? Overweeg dan eens een ‘good old’ papieren direct mailing. Nu iedereen digitaal gaat, val je juist met een papieren mailing extra op. Het klopt, de kosten zijn vaak hoger. Maar de respons ook! De kans is dan ook groot dat je met een goede direct mailing meer verdient dan met een e-mailing. De onderzoeksbureaus GfK en MetrixLab deden onderzoek naar direct mailings. Wat blijkt? De gemiddelde respons van direct mail stijgt. Van 16% in 2015 naar 21% in 2018. Probeer dat maar te bereiken met een e-mailing. Dit zijn enkele andere opvallende onderzoeksresultaten én een paar handige tips. 

Direct mailings krijgen meer aandacht

Hoe vaak krijg jij nog een brief op je bureau? Juist omdat het aantal papieren poststukken afneemt, krijgen direct mailings relatief veel meer aandacht. Online word je overspoeld met honderden reclame-uitingen per dag. Je hersenen worden er steeds beter in om al die reclame uit te filteren. Met een brief op je bureau lukt dat niet. De envelop moet open – en alleen door die handeling geef je de mailing al aandacht. Uit het onderzoek van MetrixLab blijkt zelfs dat de gemiddelde aandachtstijd voor een direct mail 2,2 minuten is. Dat is net zolang als 6 radiospotjes of 4 tv-commercials. Ook onderzoeksbureau GfK komt met interessante cijfers:

  • Meer dan de helft van de consumenten zet artikelen op een boodschappenlijstje nadat ze die in een folder of direct mail hebben gezien. En 82% gebruikt een kortingsbon als ze die daarin aantreffen.
  • Meer dan een kwart van de consumenten bezoekt een website na het bekijken van een folder of direct mail.

Gemiddeld krijgt een direct mail 2,2 minuten aandacht. Dat is net zolang als 6 radiospotjes of 4 tv-commercials. En héél veel meer tijd dan een gemiddelde e-mailing krijgt.

Direct mail wordt beter onthouden

Als er post op de deurmat ligt, valt dat meteen op. Een e-mail kan in een volle inbox over het hoofd worden gezien of (te) vluchtig worden gelezen. Met een boodschap op papier gebeurt dat niet. Een papieren mailing krijgt meer aandacht en wordt daardoor ook beter onthouden. Bijna de helft van de ontvangers weet na een week nog dat zij post hebben gekregen én welke organisatie de afzender is.

Maar liefst 56% weet zelfs nog welke informatie in de direct mailing stond. Probeer dat maar eens te bereiken met een e-mailing.

Direct mailings lijken geloofwaardiger

Ontvangers vinden een papieren direct mailing persoonlijker, geloofwaardiger en betrouwbaarder dan een e-mailing. Je kunt in een direct mailing ook veel meer informatie kwijt dan in een e-mail. Dat vergroot het gevoel van betrouwbaarheid. Bovendien voelt het alsof de afzender er meer moeite voor heeft gedaan om het bericht te sturen. Een brief schrijven, een folder opmaken, postzegels plakken, naar het postkantoor… Dat zorgt voor een grotere sympathie voor de afzender en een grotere motivatie om te reageren of iets te kopen.

 

Direct mail valt op
Direct mailings scoren steeds beter nu de deurmat steeds leger wordt

 

Direct mail krijgt meer respons

Dit alles zorgt ervoor dat goede direct mailings meer respons krijgen dan e-mailings.  Let wel: goede direct mailings. Een mailing dus die op het juiste moment naar de juiste doelgroep wordt gestuurd. Een direct mail moet namelijk wel relevant zijn. De lezer moet het gevoel krijgen dat hij er echt mee wordt geholpen. Daarbij geldt wel dat een papieren mailing eerder als relevant wordt gezien dan een ‘vluchtige’ e-mailing. Uit het onderzoek van MetrixLab blijkt dat de respons op mailings in de fashion- en retailsector het grootst is. Eén van de redenen is waarschijnlijk dat de gemiddelde prijs van fast moving consumer goods relatief laag ligt. De respons op mailings van verzekeraars is het kleinst. Daarvoor is een logische verklaring: verzekeringen worden hooguit één keer per jaar afgesloten.

10 tips voor een goede direct mailing

  1. Personaliseer je mailing, dat verhoogt de respons aanzienlijk
  2. Behandel één onderwerp of verkoop één product in je verkoopbrief
  3. Gebruik een duidelijke call to action: vertel wat de lezer moet doen
  4. Maak een PS en herhaal je belangrijkste boodschap erin
  5. Werk met fixatiepunten, zoals tussenkopjes die de alinea eronder samenvatten
  6. Gebruik korte zinnen en eenvoudige taal, zodat de ontvanger de tekst snel kan scannen
  7. Voeg een handtekening toe, het liefst in blauw (dat maakt je brief persoonlijker)
  8. Beschrijf productvoordelen en niet producteigenschappen (wat heb ik eraan als lezer?)
  9. Maak de eerste alinea kort en krachtig (haal de eerste alinea eens weg, vaak kun je de tweede alinea als eerste gebruiken!)
  10. Onderzoek of je kunt besparen op portokosten, bijvoorbeeld door je direct mailing als drukwerk te versturen (mailhuizen zoals Jetmail hebben ook vaak contractkortingen)

Hoe schrijf je de perfecte verkoopbrief?

Bol.com had afgelopen jaar voor het eerst een papieren speelgoedgids. Ook steeds meer andere bedrijven en organisaties overwegen een terugkeer naar papier. De reden is simpel. Nu de nadruk op digitale communicatie ligt, is de deurmat een exclusieve plek geworden. Een plek waar je boodschap beter opvalt. Iets voor jou? Kom dan naar de training ‘verkoopbrieven schrijven’.  Of vraag een offerte voor een incompany schrijftraining!


Lees ook:




Dit artikel delen?

Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://dialoogtrainers.nl/meer-respons-met-direct-mail”>Meer respons? Kies voor direct mail</a>

Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!