Voorkom plagiaat en dubbele content: 4 handige tools
Google is slim. Zó slim, dat je iets maar één keer hoeft te vertellen. Doe je het toch vaker, dan raakt Google in de war. Je loopt daardoor zelfs kans dat je volledig uit de zoekresultaten verdwijnt. Pas dus op met dubbele content en plagiaat. Maar wanneer heb je het eigenlijk over dubbele content en plagiaat? Hoe voorkom je het? En met welke tools ontdek je dubbele teksten? Je leest het hieronder.
Dubbele content en plagiaat
Dubbele content ontstaat als je vaker dezelfde tekst op je eigen website plaatst. We praten over plagiaat als tekst (illegaal) wordt gekopieerd van de ene website en wordt geplakt in een andere website. Het resultaat is in beide gevallen dat dezelfde tekst vaker voorkomt. Google is daar niet blij mee. Want wat moet hij tonen in de zoekresultaten? Er zijn discussies over en niemand weet het zeker, maar je loopt kans dat Google je helemaal niet toont als je dubbele content plaatst. Dus waarom zou je dat risico lopen?
Denk je dat je via Google meer verkeer krijgt als je een pagina van je website kopieert en niet of een héél klein beetje aanpast? Mogelijk bereik je er het tegenovergestelde mee.
Voorkom dubbele content
Soms wil je bewust dezelfde content vaker op je website tonen. Bijvoorbeeld als je een product met verschillende acties aanbiedt. De actiepagina’s zijn dan identiek aan je basis productpagina, op de prijs na. Geef dan aan Google door dat de dubbele pagina niet in de zoekresultaten hoeft te komen. Dat doe je door een ‘metatag’ in de broncode van de dubbele pagina te zetten. In dit geval is dat <meta name=”robots” content=”noindex”>. De basispagina wordt nog steeds door Google gevonden. Alleen de dubbele pagina wordt nu niet geïndexeerd en blijft voor Google dus onvindbaar.
Met de metatag <meta name=”robots” content=”noindex”> zeg je: “Beste robots van Google, negeer deze webpagina. Jullie hoeven de content van deze pagina niet te indexeren en niet te tonen in de zoekresultaten.”
Tools om dubbele content en plagiaat op te sporen
Vaak ontstaat dubbele content onbewust. Je gebruikt dezelfde content die een collega al eens online heeft gezet. Of je schrijft iets in termen die zo vaak binnen je branche worden toegepast dat een concurrent al eens ongeveer hetzelfde heeft geschreven. Google weet echter niet wanneer er opzet in het spel is en wanneer niet. Je kunt dubbele content dus maar beter voorkomen. Nu is het lastige dat je vaak zelf niet weet welke content dubbel is – op je eigen website of op die van anderen. Dus hoe ontdek je dat? Hiervoor zijn verschillende handige tools ontwikkeld:
Copyscape. Deze tool zoekt kopieën van je webpagina op het web. De tool vertelt je bovendien welk percentage van je content overeenkomt met eerder gepubliceerde content: www.copyscape.com.
Plagspotter. Deze tool helpt je plagiators te vinden die content van je website hebben gekopieerd. Je kunt URL’s ook wekelijks laten controleren om automatisch dubbele content te vinden: plagspotter.com.
Duplichecker. Deze tool controleert tekst op originaliteit vóórdat je het als content op je website plaatst. Geregistreerde gebruikers kunnen tot 50 opdrachten per dag uitvoeren: www.duplichecker.com.
Siteliner. Dit is een tool die je gehele website op dubbele content controleert. Daarnaast controleert de tool of de links op je website allemaal nog bestaan: www.siteliner.com.
Herschrijf webtekst altijd
Zoekmachines zoals Google willen hun gebruikers de best mogelijke zoekresultaten geven. Mensen die online informatie zoeken, verwachten originele en nuttige content. Twee redenen dus om nooit dubbele content te bieden – en om plagiaat in ieder geval te vermijden. Kopieer dus zelf ook nooit teksten van andere websites. Zelfs niet als je daarvoor toestemming hebt. Je kunt de tekst dan beter herschrijven, zodat in ieder geval de gebruikte woorden anders zijn en jouw content ‘origineel’ is.
Leer zelf hoe je originele webteksten schrijft
Kom naar de training ‘winnende webteksten schrijven’. Dan leer je in één dag hoe je overtuigende, prettig leesbare én originele webteksten schrijft.
Lees ook:
Synoniemen voor SEO zoekwoorden verzinnen? Google doet het voor je
Als je veel met tekst en SEO bezig bent, zoals wij, kom je soms verrassende dingen tegen. Zo ontdekten we dat Google écht steeds slimmer wordt. Je kunt nu gevonden worden op een synoniem van een zoekwoord dat je absoluut nergens gebruikt. Niet in je bodytekst.
Hoe voorkom je spelfouten? En waarom is correcte spelling belangrijk?
Hoe voorkom je spelfouten in je teksten? En waarom is dat zo belangrijk voor de geloofwaardigheid van je bedrijf?
Hoe schrijf je goede fondsenwervende teksten? (8 tips)
Een goede fondsenwervende tekst schrijven, is echter lastig. Daarom 8 snelle tips voor het schrijven van goede fondsenwervende teksten.
Dit artikel delen?
Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://dialoogtrainers.nl/plagiaat-en-dubbele-content-voorkomen”>4 handige tools om plagiaat en dubbele content te voorkomen</a>
Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!