SEO tips die je vast nog niet kent
Als je goede tekst schrijft, beloont Google dat met een hogere ranking. Alleen, hoe bepaalt Google wat een goede tekst is? Het lijkt erop dat de algoritmen van Google steeds meer lijken op hoe mensen echt lezen. Wat betekent dat voor jouw teksten? Wat wordt belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)? En hoe zorg je er dus voor dat je ook in de toekomst hoger scoort in Google? Dit zijn enkele belangrijke SEO tips die je vast nog niet kent.
De basisregels van SEO
De basisregels van SEO en Google-vriendelijk schrijven zijn bij de meeste mensen wel bekend. Gebruik de woorden waarop je gevonden wilt worden in de bodytekst, tussenkopjes, URL en titel en je komt een heel eind. Daarnaast zijn er ingewikkelde zaken, zoals serversnelheid en backlinks verzamelen die voor de meeste werknemers niet zijn weggelegd. Hierop kun je alleen focussen als je ondernemer bent en volledige controle over je eigen website hebt. Maar er is ook een tussenweg. Google lijkt namelijk steeds meer als een persoon te lezen – en daar kun je jouw teksten op aanpassen.
Google lijkt steeds meer op een webbezoeker
Niemand weet echt hoe Google teksten leest en begrijpt. Niemand. Ook de mensen niet die zich expert noemen. Maar er zijn wel aanwijzingen dat Google stappen heeft gezet in het beter begrijpen van de inhoud van teksten. Google kan tekst steeds beter in een bepaalde context plaatsen. Dit is bekend geworden door een analyse van patenten die Google op bepaalde technologieën heeft aangevraagd. Zo richt Google zich nu bijvoorbeeld op ‘word embedding’. Het komt er kortweg op neer dat de computer relaties tussen woorden kan leggen en meet wat de afstand is tussen bepaalde woorden. Zo leert de computer dat ‘tekst’ en ‘schrijven’ met elkaar te maken hebben en dat ‘tekst’ en ‘softijs’ niets met elkaar te maken hebben. Dit gebeurt niet alleen met woorden, maar ook met zinnen en zelfs met hele alinea’s.
Verandering in zoekresultaten
Door dit soort analyses veranderen de zoekresultaten. Google geeft nu niet alleen de resultaten van het exacte woord dat je als zoekterm hebt ingevoerd, maar komt ook met gerelateerde suggesties. Voer ‘pasta variëteiten’ maar eens in als zoekterm. Voorheen kreeg je dan alleen zoekresultaten op exact deze woorden. Nu staan er ook zoekresultaten tussen die de term ‘spaghetti’ of ‘macaroni’ vetgedrukt weergeven. Dat betekent dus dat Google begrijpt dat spaghetti en macaroni pastasoorten zijn. Met Engelse zoektermen zie je dit nog vaker gebeuren, waarschijnlijk omdat de meeste zoekwoorden en websites in het Engels worden geschreven en Google daar dus sneller leert. Als je ‘types of pasta’ als zoekterm invoert, krijg je zelfs bolognese, pappardelle en meat sauces als zoekresultaten. En dat zijn toch echt niet de woorden die je hebt ingetypt.

Enkele belangrijke SEO tips
Wat betekent dit nu voor de manier van tekstschrijven? De basis blijft dat je met de juiste zoektermen op de juiste plekken in je tekst een hogere ranking krijgt. Dus blijf teksten schrijven rondom bepaalde zoekwoorden die belangrijk voor je zijn. Maar langzaamaan veranderen er ook zaken. Dit zijn SEO tips om rekening mee te houden:
SEO tip 1. Korte tekstjes hebben steeds minder nut. Je moet onderwerpen uitgebreid behandelen om voor Google interessant te zijn. Logisch, want daarmee ben je voor de lezer interessant. Hoe langer je tekst, hoe beter Google de context kan bepalen en kan beoordelen of de pagina interessant is voor de lezer.
SEO tip 2. Waarschijnlijk zijn de basispagina’s op je website minder geschikt voor achtergrondinformatie, maar blogs bieden wel ruimte om dieper in te gaan op de materie. Daarmee worden goed geschreven en uitgebreide blogs dus steeds belangrijker voor je zoekresultaten en vindbaarheid.
SEO tip 3. Prettig leesbare teksten met veel afwisseling worden belangrijker voor Google. Ook dat is logisch, want het is precies wat lezers willen. Heel vaak hetzelfde zoekwoord herhalen in de hoop beter gevonden te worden, heeft dus steeds minder nut. Het kan zelfs tegen je gaan werken. Gebruik dus synoniemen van de voor jou belangrijke woorden. En schrijf in prettig leesbare spreektaal.
SEO tip 4. Lezers houden van een goede tekstopbouw en structuur – en dus geldt dat ook voor Google. Werk met tussenkoppen en plaats de belangrijkste boodschap in de eerste alinea.
SEO tip 5. De belangrijkste van alle SEO tips is misschien wel dat Google zich vooral gaat richten op echt interessante tekst. Je hoeft dus niet meer krampachtig 10 keer hetzelfde zoekwoord te vermelden. Google draait om het geven van informatie. Zorg er dus voor dat je écht interessante blogs en webpagina’s schrijft. Dat ze écht prettig leesbaar zijn. En dat je teksten een goede structuur en voldoende diepgang hebben. Dan zou je vanzelf een heel eind moeten komen.
Leer alles wat je moet weten
Wil je exact weten waarop je moet letten? Hoe SEO werkt en hoe je pakkende blogs schrijft? Volg dan onze cursus online schrijven en klanten werven. Deze cursus bestaat uit de trainingen wervende webtekst schrijven, blogs schrijven, schrijven voor SEO en e-mailings schrijven. Je krijgt hierop maar liefst 15% korting!
Lees ook:
Hoe schrijf je Engelse woorden in Nederlandse tekst?
Schrijf je accountmanager of account manager? Is het layout of lay-out? En ga je copywriten of toch liever gewoon tekstschrijven? Je zou er gestrest, gestresst of gestressed van worden!
Gelukkig Nieuw Haar! Download de ISCV Inhaakkalender 2020
Een opvallende inhaker maken? Hier vind je tips, de ISCV Inhaakkalender 2020 en goede voorbeelden ter inspiratie.
Synoniemen voor SEO zoekwoorden verzinnen? Google doet het voor je
Als je veel met tekst en SEO bezig bent, zoals wij, kom je soms verrassende dingen tegen. Zo ontdekten we dat Google écht steeds slimmer wordt. Je kunt nu gevonden worden op een synoniem van een zoekwoord dat je absoluut nergens gebruikt. Niet in je bodytekst.
Vond je dit nuttig? Deel dit artikel via de buttons hieronder
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!