Synoniemen voor SEO zoekwoorden: Google bedenkt ze zelf!
Als je veel met tekst en SEO bezig bent, zoals wij, kom je soms verrassende dingen tegen. Zo ontdekten we dat Google écht steeds slimmer wordt. Je kunt nu gevonden worden op een synoniem van een zoekwoord dat je absoluut nergens gebruikt. Niet in je bodytekst. Niet in je metatags. En niet in je titel of H1-kopjes. Hoe dat kan? De robots van Google zoeken en lezen steeds meer als een echt mens. Dat heeft een enorm groot voordeel: je kunt dus gewoon schrijven voor mensen. Je hoeft je niet meer in allerlei bochten te wringen om zoveel mogelijk synoniemen voor SEO zoekwoorden in je tekst te verwerken. Dit is wat we ontdekten.
De volgende dag op 1 in Google
Het was ons opgevallen dat er voor fondsenwervers nauwelijks schrijftrainingen zijn. Vreemd, want dat is juist een doelgroep die het van goede tekst moet hebben. Daarom hebben we de training schrijven voor fondsenwervers ontwikkeld. En uiteraard hebben we er een webpagina van gemaakt. Wat we niet hadden verwacht, was dat Google deze pagina de volgende dag al op positie 1 zou zetten voor de zoekterm ‘training schrijven fondsenwervers’. Op positie 2 stonden we ook, maar met de opmerking van Google dat het zoekwoord ‘fondsenwervers’ ontbrak. Okay, de titel is bijna 1-op-1 de zoekterm. Maar met 109.000 zoekresultaten zijn er wel degelijk meer aanbieders met vergelijkbare trainingen. Bovendien: op plek 1 én 2? En al binnen 1 dag? En meteen ook met onze afbeeldingen in de zoekresultaten? We waren er blij mee, maar dit was nog niet wat ons het meest verbaasde.
Oók gevonden op niet gebruikte synoniemen
Nergens hebben we de term ‘goede doelen’ gebruikt. Je komt het woord op geen enkele plek tegen in de bodytekst, titel of metatags. Bewust, want veel fondsenwervers houden niet van de term ‘goede doelen’. Bovendien wilden we er een aparte landingspagina voor maken, zodat we ook op die zoekterm gevonden zouden worden. Om de concurrentie alvast even te testen, typten we de zoekterm ‘training schrijven voor goede doelen’ in. En wat bleek? Ook nu stonden we op pagina 1 in de zoekresultaten. Weliswaar niet op positie 1, maar toch. Vervolgens zochten we op ‘cursus schrijven fondsenwervers’ en ook toen verschenen we op de allereerste positie. Net als bij ‘workshop schrijven fondsenwervers’. Terwijl het woord ‘cursus’ of ‘workshop’ absoluut nergens in onze tekst terugkomt.
Je wordt dus óók door Google gevonden op synoniemen die je zelf nooit hebt gebruikt in je tekst. Google bedacht zelf dat een cursus en een workshop hetzelfde is als een training. En dat goede doelen fondsenwervers zijn. Dat maakt schrijven voor SEO een stuk eenvoudiger!
Synoniemen voor SEO: wel of niet?
Uiteraard blijft het verstandig synoniemen voor zoektermen te gebruiken. Op onze zoekterm voor fondsenwervers is weinig concurrentie. Dat maakt de kans op een hoge ranking in Google veel groter. Heb je dat geluk niet, dan helpen synoniemen van zoekwoorden je hoger te scoren. Ook wij hebben alsnog een landingspagina gemaakt voor de zoekterm ‘Goede Doelen’. Maar blijkbaar denkt Google zelf al actief met je mee en hoef je het dus niet al te bont te maken. Het volproppen van teksten met zoekwoorden (word stuffing) kan zelfs tegen je werken. Een normale woorddichtheid van je zoekterm en normaal gebruik van synoniemen is genoeg. Gebruik het woord op een manier die de lezer prettig vindt. Blijkbaar vindt Google het dan ook prettig.
Zorg dat de lezer een goede (lees)ervaring heeft op je website. Schrijf dus simpelweg prettig leesbare tekst. Google wordt steeds slimmer en ‘menselijker’. Dus is je lezer blij, dan is Google blij.
De basisregels voor SEO
Wat uiteraard altijd blijft gelden, is dat je zoekterm op strategische plekken in je webpagina’s terug moet komen. Maak je tekst minimaal 300 woorden lang, anders denkt Google dat je te weinig te melden hebt. Neem interne en externe links op, want Google is een informatiebron en vindt een informatienetwerk dus prettig. En neem je zoekwoord op in:
- de URL
- de paginatitel (H1)
- de tussenkopjes (H2)
- de meta description
- de titel en alt-tekst van afbeeldingen
- de bodytekst
Vergeet ook niet de training SEO webtekst schrijven te volgen. Dan leer je in 1 dag hoe SEO werkt en hoe je jouw website optimaliseert voor Google en andere zoekmachines.
Lees ook:
Wat is de beste verzenddag voor e-mailings en hoe verhoog je de respons?
Wat is de beste verzenddag voor e-mailings? Hoe vaak klikken ontvangers op linkjes? En hoeveel e-mails ontvangen we gemiddeld eigenlijk? e-Village is een Nederlands marketing automation bureau met klanten als Ziggo, Nationale Nederlanden en Corendon. Het onderzocht maar liefst 19.000 campagnes
Houd lezers vast met de dialoogmethode van professor Vögele
Mag ik je iets vragen? Zo'n zin negeert niemand. Het antwoord kan weliswaar 'ja' of 'nee' zijn, maar reactie krijg je. Als je in je tekst de juiste vragen stelt en beantwoordt, houd je de aandacht van de lezer vast en vergroot je dus de kans op verkoop.
Correct kommagebruik voor beter leesbare tekst
Schrijvers die hun informatie helder structureren, hebben weinig komma's nodig. Hoe meer komma's in de tekst, hoe slechter de schrijfstijl meestal is. Heb je een tekst geschreven? Let dan eens op het komma gebruik. Nee
Dit artikel delen?
Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://dialoogtrainers.nl/synoniemen-voor-seo-zoekwoorden”>Synoniemen voor SEO zoekwoorden: Google bedenkt ze zelf!</a>
Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!