Test je website: doe vaag en tel tot 2

Test je website: doe vaag en tel tot 2

 

Exact 2 seconden. Zoveel tijd krijg je om de aandacht van je lezer te trekken. Als je die aandacht hebt, krijg je nog eens 2 seconden om te bewijzen dat je de lezer biedt wat hij zoekt. Dat geldt voor je homepage, webpagina’s, blogs en alle andere communicatie. Test je website dus eens. Tel tot 2. En doe vaag. Meer is het niet.

Test je website voor de eerste indruk

Mensen hebben een korte aandachtsspanne. Denkt een webbezoeker dat hij op de verkeerde website is beland? Of dat de webpagina niet relevant voor hem is? Dan is hij weg. Daarom is het belangrijk dat iedere pagina van je website snel en duidelijk vertelt waar het over gaat. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Met deze 2 testen maak je de juiste indruk.

Webtest 1: tel tot 2

Vraag een vriend of iemand van buiten jouw werk om je website te bekijken. Schakel het beeldscherm na 2 seconden uit. Vraag je vriend nu uit te leggen wat jouw werkgever doet. Geef je vriend daarna nog eens 2 seconden en stel dezelfde vraag. Is wat jouw vriend je vertelt de boodschap die je wilt overbrengen? Top. Zo niet, dan is er werk aan de winkel. Je kunt deze test uiteraard ook doen met blogs, e-mailings en zelfs met offline teksten voor advertenties en brieven. Probeer deze tips:

  • Bedenk vooraf wat jouw lezer direct (dus binnen 2 seconden) moet weten. Jij bent de goedkoopste. De snelste. De enige die… Voor non-profit organisaties en overheden geldt dit ook. ‘Samen voorkomen we dat neushoorns uitsterven.’ ‘Hier vindt u alle aanvraagformulieren van de gemeente Den Haag.’ Wat je boodschap ook is, zorg ervoor dat deze opvalt in je kopregel en tussenkopjes.
  • Houd je tekst kort en simpel. ‘We helpen je x en y te doen.’ Ga niet meteen in op de details. Te veel vertellen, voegt meestal alleen maar verwarring toe. En geen duidelijkheid.
  • Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Als je geen professionele foto’s hebt die er online goed uitzien, probeer dan eens gratis stockfoto’s van websites als Unsplash.com en Freepik.com.
  • Wil je weten wat je websitebezoekers echt doen? Installeer dan software die registreert hoe bezoekers jouw webpagina’s gebruiken. Voorbeelden van deze software zijn HotJar en FullStory.

Webtest 2: doe vaag

Wat wil je dat de bezoeker van je webpagina doet? Maak die actie opvallend met een ‘banaan’: een button die zó opvalt dat je bezoeker hem direct (binnen 2 seconden) ziet. Je weet dan zeker dat het doel van je webpagina duidelijk is. Maar hoe weet je of je button genoeg opvalt? Doe de vervagingstest. Zo werkt het: kijk naar je website. Sluit je ogen bijna helemaal en kijk door je wimpers. Of doe je bril af. Je ziet nu een wazig beeld van je website. Springt je button eruit? Top. Zo niet, dan is er werk aan de winkel. Probeer deze tips:

  • Gebruik rood, oranje of geel voor je button. Dat zijn opvallende kleuren die eruit springen. Tenminste, als je geen rode, oranje of gele website hebt.
  • Experimenteer met de grootte van de button. Hoe groter de button, hoe meer hij opvalt.
  • Zorg voor voldoende witruimte rond de button, zodat deze niet verdwaalt in het ontwerp en de inhoud van je webpagina. Veel witruimte om de button zorgt ervoor dat deze meer opvalt.

 

Verbeter je website met de vervagingstest
Het beeld vervaagt, maar de button valt nog steeds op.

 

Wil je jouw website, blogs en webteksten verbeteren?

Dan is de training ‘winnende webteksten schrijven’ iets voor jou. Voor fondsenwervers is er de training ‘schrijven voor fondsenwervers‘. Of lees onze andere tips voor goede webteksten!

Ontvang deze blogs direct in je mailbox (om de week)


Lees ook:
Dit artikel delen?

Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://dialoogtrainers.nl/test-je-website”>Test je website: doe vaag en tel tot 2</a>

Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!