15 tips voor een goede vacaturetekst

Verbeter je personeelsadvertentie: 15 tips voor een goede vacaturetekst

 

Zoek je nieuwe medewerkers? Dan ben je niet de enige. Er staan in Nederland momenteel meer dan 250.000 vacatures open. Geen probleem als je een flinke zak met geld hebt. Dan huur je een duur bureau in, plaats je grote advertentiecampagnes en ga je aan de slag met recruitment chatbots, virtual reality en andere nieuwigheden. De kans is echter groot dat je dat budget niet hebt. Hoe zorg je dan toch voor een pakkende personeelsadvertentie? Dit zijn 15 tips voor een goede vacaturetekst. Kom je er niet uit? Lees dan hoe je samen met een ervaren copywriter zelf een goede personeelsadvertentie schrijft.

Geen tijd of zin om alles te lezen?

Scroll dan meteen omlaag naar de tip die je interessant vindt. Dit zijn ze:

Tip 1. Gebruik andere woorden
Tip 2. Niet babbelen, maar boeien
Tip 3. Schrijf zoals je praat
Tip 4. Houd je vacaturetekst kort
Tip 5. Bedenk een goede functietitel
Tip 6. Let op je URL en SEO
Tip 7. Vermeld geen open deuren
Tip 8. Denk na over je of u
Tip 9. Start met een goede openingszin
Tip 10. Maak je vacaturetekst scanbaar
Tip 11. Schrijf kandidaatgericht
Tip 12. Maak reageren eenvoudig
Tip 13. Gebruik testimonials
Tip 14. Wees eerlijk
Tip 15. Maak je vacature concreet

>> Of schrijf je vacature samen met een ervaren copywriter (klik hier voor de workshop)

Tip 1. Gebruik andere woorden

Hoeveel bedrijven zijn er niet die een ‘proactieve spin in het web’ zoeken? Of een ‘echte doorbijter’? Iedere kandidaat moet tegenwoordig ervaren, vakkundig, enthousiast, gemotiveerd en verantwoordelijk zijn. Of anders toch minstens gemotiveerd, creatief, analytisch en proactief. Gebruik deze woorden en je advertentie is direct inwisselbaar voor al die andere vacatures. Iemand die ervaren is, draait al 10 jaar mee. En iemand die proactief is, lost problemen op voor ze ontstaan. Omschrijf je eisen dus eens op een andere manier. En gebruik vooral geen woorden als ‘spin in het web’ of ‘duizendpoot’. Kandidaten zien ze zo vaak, dat ze eroverheen lezen.

Tip 2. Niet babbelen, maar boeien

Er zijn héél veel personeelsadvertenties en kandidaten hebben héél weinig tijd en héél veel keuze. Kom in je tekst dus direct ter zake. Hoe relevanter de introductie, hoe eerder je de aandacht van de kandidaat grijpt. Bovendien helpt het je zoekresultaten in Google te verhogen (zie ook tips 6 en 9). Begin dus niet met een verhaal over hoe toonaangevend je bedrijf is. Of over hoe snel je groeit en dat je kandidaten nodig hebt wegens uitbreiding van de werkzaamheden. Begin meteen met de functieomschrijving en vertel verderop pas iets over je bedrijf.

Tip 3. Schrijf zoals je praat

Het is vreemd hoe anders we praten in personeelsadvertenties. Je bent woonachtig in de regio groot Amsterdam en je krijgt studiedagen gericht op deskundigheidsbevordering. Zou je dat zeggen als een kandidaat tegenover je zit? Waarschijnlijk zeg je dan je woont in de buurt van Amsterdam en je kunt bij ons opleidingen volgen. Praat dus in je advertentie zoals je werkelijk tegen de kandidaat zou praten. Spreektaal geeft je vacaturetekst eigenheid, maakt je vacature persoonlijk en…eigenlijk is spreektaal véél eenvoudiger te schrijven.

>> Vertel tegen je collega wat voor iemand je zoekt en schrijf dat letterlijk op. Dan kom je al een heel eind.

Tip 4. Houd je vacaturetekst kort

Een goed uitgangspunt voor een personeelsadvertentie is een tekst van ongeveer een half A4’tje. Dus niet meer dan 250 woorden. Lange lappen tekst schrikken af en de kans is groot dat je onnodige details vertelt als je advertentie langer wordt. Vermeld in ieder geval de functie-eisen, wat je aan arbeidsvoorwaarden biedt, wat voor werk de kandidaat gaat doen en hoe hij kan solliciteren.

Tip 5. Bedenk een goede functietitel

Een kandidaat beslist op basis van de functietitel of hij je vacaturetekst leest. Je kunt dus heel creatief doen (wij zoeken een commerciële tijger), maar duidelijkheid is veel belangrijker. Zoek je een accountmanager, noem het dan ook een accountmanager. Het helpt als je daarbij beschrijft wat de functie inhoudt – maar doe dat wel in één zin. Wij zoeken een accountmanager die nieuwe transportklanten wil werven. Of Wij zoeken een verkoopmanager die een team van 15 man wil aansturen. Door de meest gangbare functietitel te gebruiken, ben je duidelijk en wordt je advertentie vindbaar. Niemand zoekt immers op de zoekterm ‘commerciële tijger’. Met de toevoeging onderscheid je je van andere vacatures.

Tip 6. Let op je URL en SEO

Vermeld de functietitel op een SEO-vriendelijke manier, zodat je beter vindbaar wordt in Google. Veel kandidaten zoeken op functie, locatie en het woord fulltime of parttime. Neem dit op in de titel van de vacature, maar bijvoorbeeld ook in tussenkopjes en de URL. Een webadres als www.onsbedrijf.nl/vacature12345 doet niets voor je vindbaarheid. Een URL als www.onsbedrijf.nl/vacature-fulltime-verkoper-amsterdam doet dat wél.

Tip 7. Vermeld geen open deuren

Het is vrij logisch dat een kandidaat een ‘afgeronde’ universitaire opleiding moet hebben. Je zoekt immers geen fysiotherapeut voor je medische team die na zijn propedeuse is afgehaakt. Dus waarom zou je ‘afgerond’ erbij zetten? Hetzelfde geldt voor ‘relevante’ werkervaring. Als iemand vijf jaar fysiotherapeut is geweest, is dat niet echt relevant als je een buschauffeur zoekt. Bekijk zo alle woorden eens en beoordeel of het geen dooddoeners zijn. Een grafisch vormgever moet creatief zijn. Uiteraard. Dat geldt ook voor een modeontwerper. Maar moet een accountmanager creatief zijn? Of bedoel je eigenlijk dat hij zijn klanten moet kunnen boeien en verrassen? Dan kan je dat laatste beter zeggen.

Tip 8. Denk na over je of u

Veel vacatures zijn geschreven in de u-vorm. Maar hoeveel sollicitatiegesprekken vinden plaats in de u-vorm? Als je tegenover een kandidaat zit en ‘je’ zegt, doe dat dan ook in je personeelsadvertentie. Zeker als je zegt dat je een informele bedrijfscultuur hebt of een informele kandidaat zoekt. Lees tip 3 nog eens: schrijf zoals je praat. Daarmee boei je kandidaten en kom je over zoals je als bedrijf werkelijk bent. Gebruik trouwens geen uitroeptekens of WOORDEN IN HOOFDLETTERS. Dat komt schreeuwerig over. En je schreeuwt toch ook niet tegen de sollicitant als hij bij je aan tafel zit?

 

tips voor een goede vacaturetekst
Tips voor een goede vacaturetekst: grijp de aandacht
met een goede openingszin, verzin een pakkende titel en
maak je advertentie snel scanbaar.

 

Tip 9. Start met een goede openingszin

Je vacature wordt maar een paar seconden bekeken. Het is dus belangrijk dat je direct de aandacht grijpt. Dat doe je niet met Wij zijn al tien jaar succesvol in het bouwen van vakantiebungalows en al helemaal niet met Wij zoeken een gemotiveerde duizendpoot. Begin eens met het woord ‘jij’. Dan ben je meteen kandidaatgericht. En begin dan niet met Zoek je werk als bungalowverkoper? Maar bijvoorbeeld met Jij bent de topverkoper die zoveel bungalows verkoopt dat onze directeur je zelf je weekbonus brengt. Toch? Want jij bent immers… Als je een oogje op iemand hebt, begin je ook niet met ‘kom je hier vaker’. Met je openingszin maak je je eerste indruk. Geef deze zin dus extra aandacht. Maak hem origineel en opvallend. Inspiratie nodig? Dit zijn een paar openingszinnen:

  • Je moet het maar kunnen, met een team van 15 man minstens 20 auto’s per maand verkopen.
  • Ben jij de persoon die ervoor zorgt dat onze klanten de telefoon met een glimlach ophangen?
  • Kunnen we jou morgenochtend om 4 uur wakker maken voor een brainstorm?
  • Zonder jou draaien onze machines niet. Je bent dus heel, héél belangrijk.
  • Durf jij onze directeur tegen te spreken?
  • Wat doe jij als je 3 ziekmeldingen hebt, de telefoon roodgloeiend staat en je over 5 minuten een vergadering hebt?
  • Deze week Amsterdam, volgende week Parijs en de week erna New York. Prima toch?
  • Je hebt er een hekel aan om continu op de klok te moeten kijken. Mooi. Want bij ons…
  • Jij bent de allerbeste hovenier van het land. Alleen weten wij dat nog niet.
  • Je weet alles van apps en snapt dat niet iedereen weet wat jij weet.

Tip 10. Maak je vacaturetekst scanbaar

Onbewust nemen we zo’n 35.000 beslissingen per dag. De hond aaien, een glas water inschenken, een broek kopen, een boterham pakken in plaats van muesli… Het overgrote deel van die beslissingen neem je onbewust. Want je denkt er niet bij na dat je sokken aantrekt. Of dat je de tv wat harder zet. Uiteindelijk neem je maar een paar honderd beslissingen bewust – en het is jouw taak de kandidaat bewust het besluit te laten nemen je vacature te lezen. Dat bereik je door je vacature scanbaar te maken. In één oogopslag moet duidelijk zijn waarom jouw vacature interessant is. Werk daarom altijd met tussenkopjes. Niet met generieke kopjes, zoals wat bieden wij of functieprofiel of de baan. Maak je tussenkopjes inhoudelijk interessant, zoals wij bieden je de kans over 3 jaar directeur te zijn of wij zoeken iemand die 4 dozen per minuut kan vullen.

>> Daarnaast helpen opsommingen. Gebruik bulletpoints voor de belangrijkste eisen en voor de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die je biedt. Dan zijn ze direct zichtbaar voor potentiële kandidaten en hoeven ze niet in je vacaturetekst te zoeken.

>> Maak je personeelsadvertentie op in de layout waarin je hem publiceert en geef de advertentie aan iemand die er nog niet eerder naar heeft gekeken. Maar niet langer dan 2 seconden! Weet de lezer wat voor persoon je zoekt voor je vacature en wat je deze persoon biedt? Dan heb je het goed gedaan.

Tip 11. Schrijf kandidaatgericht

Er zijn veel vacatures en weinig kandidaten. De huidige arbeidsmarkt is dus een kandidatenmarkt. Dat betekent dat je meer dan ooit doelgroepgericht moet schrijven. Niet wij willen en wij zoeken, maar wil jij en zoek jij. Je zit goed als je in je tekst minstens 2x vaker je, jouw, u en uw gebruikt dan wij en ons. Daarnaast is het belangrijk dat je in de huid van de kandidaat kruipt. Wat daarbij helpt, is een interview met iemand die de functie al invult. Vraag een kapster die bij je werkt waarom zij juist voor jouw bedrijf heeft gekozen als je teamuitbreiding zoekt. Die argumenten kun je waarschijnlijk perfect gebruiken in je vacaturetekst.

>> Natuurlijk heb jij verwachtingen van een kandidaat, maar het is minstens zo belangrijk goed te weten wat een kandidaat van jou verwacht. Carrièremogelijkheden? Flexibele werktijden? Thuiswerken? Vrijdagmiddagborrels? Personeelskorting? Een bonus of een auto van de zaak? Laat de belangrijkste eisen van een kandidaat eruit springen in je personeelsadvertentie.

Tip 12. Maak reageren eenvoudig

De ene persoon belt graag, de ander wil e-mailen of chatten. De één is goed in brieven schrijven, terwijl de ander de grootst mogelijke schrijfangst heeft. Als het geen functie-eis is om goed brieven te kunnen schrijven, waarom laat je een kandidaat dan niet gewoon bellen? Hoe lager de drempel, hoe eerder je kandidaten verleidt contact met je op te nemen. Hetzelfde geldt voor een cv. Iemand die niet op zoek is naar werk, is misschien jouw perfecte kandidaat. Maar die persoon heeft geen bijgewerkt cv paraat. Hij is immers tevreden waar hij zit. Waarom zou je dan een cv eisen? Laat die persoon je eerst maar eens e-mailen of bellen. Dan kijk je daarna wel weer.

>> Eis niets dat niet nodig is en geef zoveel mogelijk manieren om te reageren. Vermeld daarnaast een persoon die meer informatie over de functie kan geven. Want als mensen nog niet direct willen solliciteren, wil je misschien toch wel van ze horen. Als je urgentie wilt toevoegen, kun je een sluitingsdatum noemen. Dat kan mensen net over de streep trekken om niet te wachten (waarna ze het kunnen vergeten) en meteen te reageren.

Tip 13. Gebruik testimonials

Om de vacature minder abstract te maken, kun je mensen aan het woord laten. De directeur bijvoorbeeld. Wat ook helpt: een directe collega laten praten. Of de teammanager. Neem een korte quote op (het liefst met foto) waarin de persoon zegt wat zo leuk aan zijn baan is en dat hij hoopt de lezer snel als collega te ontmoeten. Zo geef je jouw bedrijf een gezicht. Uiteindelijk willen kandidaten immers met mensen werken. Misschien kun je zelfs een klant aan het woord laten? “Helaas is mijn relatiemanager weg bij bedrijf X. Nu zoek ik iemand die net als hij….”.

Tip 14. Wees eerlijk

Geen baan is perfect. Je hebt altijd wel een collega die je minder leuk vindt. Of vergaderingen waar je geen zin in hebt. Zó eerlijk hoef je niet te zijn in je vacaturetekst, maar waarom zou je maskeren dat mensen in ploegendienst moeten werken? Of vies worden bij het werk? Dat zijn feiten – en daar komen ze toch wel achter. Dan maar beter meteen, in plaats van na het derde sollicitatiegesprek en een duur assessment. Bovendien kun je beter 3 goede kandidaten werven met je advertentie dan 30 vaag geïnteresseerden. Je bent er uiteraard vrij in om een nadeel om te draaien naar een voordeel. Je werkt bij ons in ploegendienst. Soms moet je dus om 5 uur op. Maar je bent wel om 2 uur thuis en hebt dan nog je hele dag.

Tip 15. Maak je vacature concreet

Ongetwijfeld zet je in je vacaturetekst dat je goede arbeidsvoorwaarden biedt. Maar wat is goed? En wat zijn dus die voorwaarden? Hoe concreter, hoe beter. Vertel dus wat mensen gaan verdienen of geef in ieder geval een indicatie. Beschrijf je secundaire arbeidsvoorwaarden. Vertel dat mensen pensioen opbouwen en profiteren van kortingen. Geef aan dat er iedere vrijdagmiddag een borrel is. Dat ze een laptop van de zaak krijgen. En dat mensen binnen een jaar kunnen doorgroeien naar een hogere functie. ‘Goede doorgroeimogelijkheden’ en ‘uitstekende arbeidsvoorwaarden’ zijn voor iedereen anders. De een vindt een salaris van 1.500 euro per maand uitstekend, terwijl een ander er zijn bed niet voor uitkomt.

>> Ook de term ‘marktconform’ zegt niets. Je gaat er daarbij immers vanuit dat iemand weet wat gangbaar is in de markt. Net als voor tip 14 geldt: waarschijnlijk vallen er kandidaten af als je alles concreet benoemt. Maar die vallen dan toch wel af tijdens de volgende stappen in het sollicitatieproces.

Schrijf een goede vacaturetekst samen met een copywriter

Wil je zelf een goede personeelsadvertentie schrijven, maar kom je er niet helemaal uit of heb je inspiratie nodig? Meld je dan aan voor de workshop zelf wervende tekst schrijven. Dan krijg je tips en kun je samen met een ervaren copywriter zelf je eigen vacaturetekst schrijven.


Lees ook:
Vond je dit nuttig? Deel dit artikel via de buttons hieronder

Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!