Tips voor fondsenwervende teksten

Tips voor fondsenwervende teksten

Handige schrijftips voor fondsenwervers

Wil je overtuigende fondsenwervende teksten schrijven? Dan moet je emotie gebruiken, een concreet onderwerp kiezen en het liefst een verhaal vertellen. Op deze pagina vind je hiervoor een paar handige tips. Daarnaast vind je links naar onze trainingen over het schrijven van fondsenwervende teksten.  Vergeet niet onderaan deze pagina de trainingsvideo te bekijken. Hoewel de video niet specifiek over fondsenwervende tekst gaat, geeft het je vast nieuwe inzichten.  En vraag daaronder ook meteen ons gratis e-book aan. Je vindt er 8 stappen in voor het verbeteren van al je teksten.

Inhoud

Schuldgevoel als basis voor fondsenwervende tekst

Uit onderzoek van een Engels fonds blijkt dat we eerder geld geven voor dieren dan voor mensen. De reden hiervoor is schuldgevoel – dé basismotivator voor fondsenwervende teksten. Hoe dat werkt? En welke vormen van schuldgevoel je in jouw fondsenwervende tekst kunt gebruiken? Je leest het in dit artikel.

Fondsenwerving tijdens de coronacrisis

Fondsenwerving tijdens de coronacrisis, kan dat? Natuurlijk! Mensen snappen dat je niet alles coronaproof kunt maken. En dat het leven waar mogelijk gewoon doorgaat. Het is wel belangrijk dat je meer uitleg, begrip en dankbaarheid toont. Met een beetje geluk kun je het coronavirus zelfs gebruiken om je boodschap kracht bij te zetten. 

Fondsenwervend schrijven volgens Vögele

Als je in je tekst de juiste vragen stelt en beantwoordt, houd je de aandacht van de lezer vast. Professor Siegfried Vögele bestudeerde jarenlang hoe mensen lezen en waarop ze wel en niet reageren. Op basis daarvan ontwikkelde hij de ‘dialoogmethode’. Hoe kun je jouw fondsenwervende teksten daarmee verbeteren?

Training: schrijven voor fondsenwervers

Schrijven voor fondsenwervers is een vak apart. Je moet nét de juiste hoeveelheid emotie gebruiken. Je moet je tekst herkenbaar maken voor de donateur. En je moet je campagnes vooral concreet maken zonder de donateur te overvragen. Hoe je dat doet? Je leert het tijdens de training schrijven voor fondsenwervers.

Loss aversion toepassen in fondsenwervende tekst

In fondsenwerving draait het vaak om het verbeteren van situaties. Genees een bepaalde ziekte. Geef kinderen een betere toekomst. Je vraagt je donateur dus te helpen om ‘gewin’ te krijgen. Je kunt de donateur ook vragen verlies te beperken. Je boodschap kan dan krachtiger overkomen. Geef mensen met nierproblemen hun leven terug. 

8 basistips voor fondsenwervende teksten

Wat motiveert mensen om hun zuurverdiende geld te doneren aan een goed doel? Als jij overtuigend schrijft, trek je de donateur over de streep. Misschien om te doneren. Of misschien om meer te doneren. Een goede fondsenwervende tekst schrijven, is echter best lastig. Daarom 8 snelle tips voor het schrijven van goede fondsenwervende teksten.

Laat donateurs meer geven door anchoring

Het ankereffect (ofwel ‘anchoring’) houdt in dat mensen de eerste informatie die ze zien als basis nemen voor hun beslissing. Of je nu fondsen werft of bij een commercieel bedrijf werkt, je kunt dit ankereffect slim toepassen op je website en in je acties. Het zorgt ervoor dat je webbezoekers meer besteden. Dit zijn 5 tips en voorbeelden ter inspiratie.

Incompany training schrijven voor fondsenwervers

Wil je dat jouw team overtuigende en prettig leesbare fondsenwervende teksten schrijft? Of wil je jouw mailingbureau of copywriter beter briefen en feedback geven? Kies dan voor een incompany schrijftraining van ISCV. Op basis van jouw wensen maken we een programma op maat met voorbeelden van jouw organisatie.

Video afspelen

Hoe schrijf je een goede webtekst? (video)

Trainer Wim van der Mark heeft een video van 15 minuten samengesteld over het schrijven van webteksten. Hij praat over hoe je mensen aan het lezen houdt en hoe je teksten schrijft volgens de dialoogmethode. De video gaat over webtekst, maar je kunt de principes toepassen op alle teksten – ook fondsenwervende. Klik op de afbeelding hiernaast om de video te bekijken.

Training tekst schrijven voor websites, mailings, vacatures en offertes

Hoe schrijf je een goede tekst? (e-book)

We hebben 40 pagina’s direct bruikbare tips over het schrijven van teksten voor je verzameld. Handige informatie waar je echt wat aan hebt! Over kijk- en leesgedrag. Over het overtuigend maken van je teksten. En bijvoorbeeld over het schrijven van je eerste zin. Vul onderstaand formulier in en je krijgt direct een e-mail om het e-book te downloaden.