Goed verkopende tekst schrijven? Leer van Madonna en Prince

Verkopende tekst schrijven? Neem een voorbeeld aan Prince en Madonna

Het Amerikaanse entertainmentbedrijf Time Out heeft een top 3 van beste popsongs ooit samengesteld. Ze zijn van Michael Jackson, Madonna en Prince. Wat valt op aan de songteksten van deze klassiekers? Ze staan bomvol korte woorden. Wil je een verkopende tekst schrijven voor je website of campagne? Neem dan een voorbeeld aan Prince en Madonna. Gebruik korte woorden in je teksten en je marketingacties worden ook een hit!

Teksten die blijven hangen

De top 3 van beste popsongs aller tijden bestaat uit Thriller van Michael Jackson, Like a Prayer van Madonna en When doves cry van Prince. Er zijn uiteraard meerdere redenen waarom het wereldhits werden, maar één ervan is dat ze zo eenvoudig meezingen. Je onthoudt de tekst snel. Eén keer luisteren en het zit in je hoofd. Dat komt doordat de nummers vrijwel geheel uit korte woorden bestaan. Kijk maar:

 • ‘Cause this is thriller
  Thriller night
  And no one’s gonna save you
  From the beast about to strike
 • When you call my name it’s like a little prayer
  I’m down on my knees, I wanna take you there
  In the midnight hour I can feel your power
  Just like a prayer you know I’ll take you there

Korte woorden worden beter onthouden

Thriller bestaat uit 385 woorden met 293 lettergrepen. Dat geldt bijna ook voor When doves cry met 374 woorden en 297 lettergrepen. En Like a Prayer heeft 563 woorden en 498 lettergrepen. Dat betekent dat het overgrote deel van de songteksten bestaat uit woorden van slechts één lettergreep. Dat is geen toeval. Onze hersenen houden ervan! Over korte woorden hoeven we niet na te denken. We kennen ze – en ze blijven dus direct hangen.

Kort teksten en woorden in

We hebben het allemaal druk en we worden gebombardeerd met reclame. Hoe korter en simpeler jij je boodschap dus maakt, hoe eerder je in al dat marketinggeweld opvalt. Je kunt hiervoor woorden en zinnen schrappen in je tekst, maar ook de woorden zelf kunnen vaak korter. Zeker voor woorden met vier of meer lettergrepen zijn vrij eenvoudig kortere synoniemen te vinden. Even geen inspiratie? Websites als www.synoniemen.net en www.mijnwoordenboek.nl bieden uitkomst.

 

Verkopende tekst schrijven? Neem een voorbeeld aan Prince en Madonna
Verkopende tekst schrijven?
Gebruik korte woorden, zoals Prince en Madonna dat doen.

 

Verkopende tekst schrijven

Er wordt wel gezegd dat Engels een perfecte taal is voor popliedjes, juist doordat de taal zoveel korte woorden bevat. Ga maar na. Zelfs voor het woord om onze eigen taal aan te duiden, gebruiken wij drie lettergrepen: Ne-der-lands. De Engelsen hebben aan één lettergreep genoeg: Dutch. Leer van de Engelsen en houd je tekst zo simpel mogelijk. Kort daarom niet alleen woorden in, maar ook ingewikkelde omschrijvingen. Een zin als: “Wij zullen er na ontvangst van uw bestelling voor zorgen dat de artikelen binnen ten hoogste veertien dagen aan u worden verzonden” kan natuurlijk veel eenvoudiger en korter. U ontvangt uw bestelling binnen 14 dagen.

Ontvang deze artikelen direct in je mailbox

Wil je meer marketing- en schrijftips? Meld je rechtsboven aan en ontvang onze  blogs direct in je mailbox. Je krijgt dan meteen ons e-book met bijna 40 pagina’s schrijftips, een checklist om zelf je teksten te controleren en 10 tips om betere webteksten te schrijven.


Lees ook:
Vond je dit een goede tip? Deel hem via de buttons hieronder

Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!